Airflex isolatiefolie: Hoge Rc, innovatief en betaalbaar

22-02-2021

Vergelijk een woning met een wollen trui en een luchtballon! En trek zelf de conclusie hoe je een woning het best kunt isoleren.

Zo optimaal mogelijk isoleren en binnen budget blijven? Betaalbaarheid van wonen is topprioriteit van woningcorporatie Sint Trudo. Daarom hebben ze voor één van hun laatste projecten waarbij de zolders en kruipruimten van mutatiewoningen geïsoleerd moesten worden, verschillende materialen met elkaar vergeleken in prijs en de bijbehorende prestaties. Airflex kwam als beste naar voren. In duurzaamheid blinkt Airflex uit, is 100% recyclebaar en tevens geeft deze isolatiefolie bij installatie weinig stof en rommel. Voor de zolder van de mutatiewoningen is gekozen voor 2 lagen Airflex Expert70 waarna een Rc 6 bereikt is. Voor de kruipruimten is 1 laag Airflex Expert70 toegepast waarna een Rc 4,6 bereikt is. 

Woningcorporatie Sint Trudo laat naar tevredenheid zolders en kruipruimten isoleren met Airflex. Bij te renoveren woningen én bij planmatig onderhoud van bewoonde woningen, aldus Marcel van Dooremalen (Senior-Adviseur woningcorporatie Sint Trudo).

Maar wat is dan het verschil met de standaard manier van isoleren ten opzichte van Airflex?
Veel woningen in Nederland zijn geïsoleerd op basis van massa (wol, PIR, PUR). In deze massa willen we warmte opslaan zodat deze warmte pas wordt doorgegeven als de massa is verzadigd. Ken je dat, dat op een warme zomeravond het buiten afgekoeld is, dat het op de slaapkamer juist warmer aanvoelt dan overdag? Dat komt omdat de isolatiemassa op dat moment is verzadigd met warmte en deze na verzadiging (in de avond) door geeft. Dat komt omdat materiaal zoals wol, vlas en PIR/PUR niets met stralingen kunnen. Iedereen heeft wel eens ervaren wat bijvoorbeeld wol doet met warmte straling en koude lucht. Hieronder een kort voorbeeld.

Lekker late zomeravondjes op het terras. Maar om het comfortabel te houden wanneer de temperatuur daalt heb je even een wollentrui aangetrokken en ga je bij de terrasheater staan. Eigenlijk best comfortabel, de infrarood stralingen gaan dwars door je trui en de warmte is gelijk bij je lichaam. De trui houdt de infrarood stralingen van de heater niet tegen. Het zelfde gebeurt wanneer je met dezelfde trui in de winter op je fiets gaat zitten, de wind gaat gelijk door de trui en je zou willen dat je een windjack had aan gedaan. Kortom: straling en convectie (luchtverplaatsing) zijn de grootste warmte transmitters in je bouwschil. Naast reflectie is luchtdichting ook belangrijk. Vergelijk een woning maar eens met een luchtballon. Verwarm je een luchtballon dan stapelt de warmte zich op en de luchtballon gaat stijgen. Je huis kan niet stijgen (gelukkig maar) en dus zoekt de opgestegen warme lucht zich een weg door kiertjes en naadjes omdat er overdruk ontstaat in je huis vanwege de warme lucht in vergelijking met de koudere lucht van buiten. Dit is het verschil tussen de standaard manier van isoleren en Airflex. Daarnaast is Airflex ook nog betaalbaar, duurzaam, innovatief en verkrijgbaar bij Raab Karcher