“Alles wat we vooraf in de fabriek kunnen maken, levert enorme winst op in het bouwproces”

14-01-2022

Aan de zuidkant van Dedemsvaart ligt de nieuwbouwwijk Bransveen. In de afgelopen jaren zijn hier in de eerste fase ongeveer 175 woningen gebouwd. In de tweede fase komen er in het midden van het gebied nog zo’n 100 woningen bij. M2 Bouw bouwt hier onder andere vijf luxe vrijstaand-geschakelde woningen. Ondanks het traditionele uiterlijk van deze woningen, is het casco grotendeels prefab gebouwd. 

“Met zo’n 15 man personeel is M2 Bouw een relatief klein aannemersbedrijf”, legt eigenaar Rick van der Most uit. “Met deze selecte club mensen willen we een behoorlijk bouwvolume halen, met traditionele woningen die we helemaal kant en klaar opleveren. We plaatsen de keuken en schilderen zelfs de wanden, als de koper dat wil. Daarom bouwen we prefab, maar met een traditionele insteek en afwerking.”

Prefab binnenwanden
De vijf woningen in Brandsveen zijn het eerste bouwproject waar M2 Bouw naast prefab vloer- en dakelementen ook gebruikmaakt van prefab binnenwanden. “We hebben veel contact met Raab Karcher. Over onze projecten, maar ook over handige producten die passen bij onze manier van werken”, aldus Rick. “Zo stelden ze ook Struxura voor, een prefab-systeem voor keramische binnenwanden. Hoewel dit systeem in onze eerste berekening vrij prijzig leek, hebben we het in deze vijf woningen toch in de praktijk geprobeerd. Dat is heel goed uitgepakt.”

“Het dak van alle vijf de woningen zat er binnen twee weken op”


Tijdswinst en flexibiliteit in het bouwproces

Het grootste voordeel van prefab binnenmuren is volgens Rick de tijdswinst op de bouwplaats. “Voorheen gebruikten we binnenmuurblokken, die handmatig werden gemetseld. Dat is arbeidsintensief. Het duurt zo maar vijf dagen voordat je de verdiepingsvloer kunt plaatsen. De Struxura gevels zijn in één stuk geleverd, met de sparingen voor de kozijnen er al in. Daardoor plaatsen we een verdieping binnen een dag.”

“Het dak van alle vijf de woningen zat er in twee weken op”, gaat Rick verder. Dat maakt het bouwproces ook flexibeler. “Zodra een woning waterdicht is, kan de installateur binnen de aansluitingen gaan maken. Normaal duurt dat een week of zes, maar nu kon de installateur al in de derde week aan de slag. Ook de traditioneel gemetselde schil wordt later om de binnenmuren heen gezet. Vakmensen zoals metselaars, timmerlieden en installateurs zijn erg schaars. Alles wat we vooraf in de fabriek kunnen maken, levert dus enorme winst op in het bouwproces.”


Ditraheat


Scheur- en naadloos
Naast de bouwsnelheid ziet Rick meer voordelen aan dit prefab bouwsysteem. “Je hebt bijna geen afval meer op de bouwplaats. Daarnaast zorgt keramiek voor een beter binnencomfort en het is minder scheurgevoelig dan kalkzandsteen, waarbij je om de paar meter een dilatatievoegen moet maken. Er is geen kwaliteitsverschil met traditionele bouw. Sterker nog, de muur is zelfs strakker. Handwerk heeft al snel kleine maatintoleranties. Dit product wordt fabrieksmatig en computergestuurd gemaakt en past dus precies in elkaar.”

Niet alleen de bouwdelen, maar ook de delen van het bouwproces sluiten naadloos op elkaar aan. “Raab Karcher levert alle prefab bouwdelen: de vloeren, de wanden, het dak en alle eventuele aanvullende prefab elementen. Ze kennen het complete plaatje en houden daar ook rekening mee in de planning. Als de levering van de verdiepingsvloer bijvoorbeeld een week opschuift, dan weten ze dat het dak ook een week later geleverd moet worden. Zo wordt alles precies op tijd geleverd.”


“Er is geen kwaliteitsverschil met traditionele bouw. Sterker nog, de muur is zelfs strakker”


Alles in één keer geregeld
“Raab Karcher ontzorgt ons, meer dan andere leveranciers“, vindt Rick. “Zodra wij de opdracht krijgen voor de bouw van één of meerdere woningen, dan stuur ik hen een mailtje met de bouwkundige tekening en de planning. Daarna zetten zij alles in werking. Alle technische details worden per element doorberekend en uitgetekend. De betrokken partijen maken hun ontwerptekeningen, die wij weer op het juiste moment ter controle krijgen.”

“Het hele proces wordt gecoördineerd door dezelfde werkvoorbereiders van Raab Karcher, die ook goed onderling contact hebben. Als je bij verschillende partijen inkoopt, dan moet je zelf heel scherp opletten of alles klopt. Nu is alles in één keer geregeld. Ook op de bouwplaats is vrijwel dagelijks iemand van Raab Karcher langsgekomen om het proces te volgen en onze ervaringen met Struxura te pijlen.”

Snel bouwen met minder mensen
Na dit project gaan Rick en zijn collega’s het Struxura systeem intern evalueren. “Hoe is het bouwproces verlopen en waren er nog knelpunten? Verbeterpunten zijn er altijd, maar in de basis is het heel soepel gegaan. En het bouwen met prefab binnenwanden is heel goed bevallen. De tijdswinst en flexibiliteit van dit systeem sluiten heel goed aan bij de uitdagingen die er nu in de markt zijn. Je kunt heel snel bouwen, met minder mensen. We overwegen dus serieus om dit systeem standaard te gaan gebruiken in onze toekomstige bouwprojecten.“