Blog: Bakstenen mixen, zagen en trommelen

02-12-2021
Steenfabriek De Rijswaard doet meer dan het produceren van hoogwaardige bakstenen. De Rijswaard zaagt ook steenstrippen en sparren en beschikt over een automatische mengmachine om unieke mixsorteringen samen te stellen. Rijswaard levert daarnaast een unieke, ruime collectie getrommelde gevelstenen.

De Rijswaard is voor veel relaties van Raab Karcher geen onbekende. Inmiddels zijn maar liefst 59 bakstenen van De Rijswaard opgenomen in Raab Online. Het is daarnaast echter ook mogelijk om De Rijswaard een eigen, unieke mix samen te stellen. De Rijswaard heeft daarvoor op de eigen website een Texture Designer geplaatst. In een paar stappen is daarmee het resultaat van elke mix zichtbaar te maken.

Texture Designer

In de Texture Designer kan de klant kiezen uit maar liefst 134 soorten stenen om te mixen. Van elke steen is een beschrijving beschikbaar. Kies en klik en de gewenste soorten en kleuren worden bij elkaar gevoegd. Ook de kleur voeg is te kiezen. Tot slot is het gewenste metselverband te selecteren en verschijnt met één druk op de knop een schermvullend plaatje van het eindresultaat.

Automatisch mengen

Voor het samenstellen van deze mixsorteringen beschikt De Rijswaard sinds kort over een automatische mengmachine. Dit voorkomt het arbeidsintensieve proces van handmatig mixen van verschillende stenen en scheelt enorm in de belasting van het personeel van De Rijswaard.

Steenstrips en sparren

Voor onder andere de meer geïndustrialiseerde bouw beschikt De Rijswaard over mogelijkheden om stenen te zagen, tot steenstrips of sparren. De steenstrips van De Rijswaard zijn keramische steenstrips, gezaagd uit volle stenen. Keramische steenstrips hebben dezelfde kwaliteit als bakstenen. Hoekstukken zaagt De Rijswaard in één keer uit een steen. Daardoor zit er dus geen verlijming in de hoek en is er geen naad zichtbaar. De Rijswaard verzaagt de stenen droog, waardoor zaagstof niet aan de stenen hecht en eenvoudig afgezogen kan worden. De steen komt dus op de bouw aan met minimaal stof.

Sparren voor betonindustrie

Behalve steenstrips zaagt De Rijswaard ook sparren. Dit zijn stenen die over de lengterichting verzaagd zijn. Het heeft hiervoor een speciale sparrenzaag geïnstalleerd. De gehalveerde stenen zijn vooral geschikt voor de betonindustrie die er prefab gevelelementen mee maakt. Het beton vloeit deels om de gehalveerde stenen heen, waardoor de hechting vele malen groter is dan bij het gebruik van steenstrips.

De Rijswaard kan elke steen uit het assortiment verzagen tot steenstrips of sparren.

Retro-stenen

Een andere nabewerking van stenen door De Rijswaard, is het trommelen van gevelstenen. De nieuwe trommelmachine van De Rijswaard levert niet alleen een grotere, maar ook een mooiere output.

De kunstmatig verouderde stenen geven nieuwe woningen en andere gebouwen een rustieke en karaktervolle uitstraling, maar dan wel met de kwaliteit van de hedendaagse, nieuwe baksteen. De Rijswaard is de enige fabrikant die stenen trommelt nadat ze zijn gebakken. Na het trommelen worden de stenen geïnspecteerd voordat ze naar de klant gaan. Gebroken exemplaren worden er tussenuit gehaald.

De Rijswaard heeft een vast assortiment aan getrommelde stenen, maar in principe kan ze elke steen die ze produceert ook trommelen.