Blog: Dakbeschot van binnenuit isoleren

09-02-2021

In 2050 moeten zeven miljoen woningen en één miljoen gebouwen van het aardgas af. Als eerste stap moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dat betekent veelal een overstap naar aansluiting op een warmtenet of installatie van een warmtepomp. Omdat deze systemen met lagere temperaturen werken dan een cv-installatie is goede isolatie van een woning noodzakelijk. Dat kan echter nu al! Maar waar beginnen we? Meuwissen Gerritsen, specialist in de ontwikkeling en productie van technische bouwfolies, helpt u op weg.


Dakbeschot

Waar kan ik beginnen met isoleren? Wellicht de zoldervloer isoleren, of het plafond onder het platte dak van de uitbouw. Of we isoleren het hellende dak met een dakisolatie. We kiezen na wat wikken en wegen voor het laatste. 

Materiaalkeuze 
Maar nu? Welke materialen moeten we gebruiken? Geperste platen, steen- of glaswol? De keuze valt dit keer op glaswol. De glaswolplaten worden strak tussen de bestaande sporen aangebracht. Mochten deze er niet zitten, dan maken we een regelwerk van 40 x 40 mm (dikte isolatie) op de gordingen. We snijden de glaswolplaten net iets ruimer uit, waardoor ze goed strak tussen de regels zitten. Ook de hoekjes en afwijkende aansluitingen zetten we dicht met steenwol.

Dampremmende folie 
Daarna wordt een goede dampremmende folie voor de minerale wol langs gespannen en geniet. Wanneer er sprake is van een extreem vochtige ruimte, zoals een badkamer (klimaatklasse 4), dan moet er zelfs een dampdichte folie gebruikt worden. Zogenoemde standaard PE tolerantie folies zijn, ondanks dat ze nog regelmatig worden toegepast, niet geschikt als dampremmer. Woningen worden aan binnenzijde steeds luchtdichter afgewerkt, waardoor zich in de woning een hogere dampdruk opbouwt. Deze zal eenvoudiger door een PE folie heengaan. Daarom is de toepassing van echte dampremmende folies heel belangrijk voor het isoleren van gebouwen.

Voorkom luchtlekken 
Zorg dat de naden en aansluitingen van de dampremmende folie goed zijn afgetaped. Hiermee wordt voorkomen dat de damp/vochtige lucht alsnog kan ontsnappen en af kan koelen tegen het dakbeschot. Gevolg: condensatie en vochtproblemen. Het is daarom belangrijk om deze lucht door middel van ventileren kwijt te raken en niet door kieren in de binnenafwerking. Aansluitingen aan de balk of muur kan men met een Vast-R® Butyltape of de Vast-R® Seal Pro afdichtingstape oplossen. Na het aanbrengen van de folie wordt een regelwerk aangebracht voor de eindafwerking, zoals gipsplaten of OSB. Wel opletten dat niet later de dampremmende folie wordt doorboord, want dan is de luchtdichting voor niets geweest. 

Wat heb ik nodig?

  • Dampremmende folie: Miofol® 125S. Beschikbare afmetingen: 1,50 x 25 meter, 1,50 x 50 meter, 2,00 x 50 meter en 2,60 x 50 meter.
  • Toebehoren: VAST-R® Folie tape basic 7,5 cm x 25 meter, VAST-R® Butyl tape 3 cm x 20 meter, Tyvek® FlexWrap Tape 6 cm x 10 meter en Vast-R® Seal Pro 1 cm x 12 meter.
  • Dampdichte folie: Miofol® 125AV. Beschikbare afmetingen: 1,50 x 25 meter en 1,50 x 50 meter.
  • Toebehoren: VAST-R® Aluminium tape basic 7,5 cm x 25 meter, VAST-R® Butyl tape 3 cm x 20 meter, Tyvek® FlexWrap Tape 6 cm x 10 meter en Vast-R® Seal Pro 1 cm x 12 meter.

Specialist in bouwfolies 
Meuwissen Gerritsen is specialist in de ontwikkeling en productie van technische bouwfolies. Al decennialang levert het bedrijf via bouwmaterialenhandelaren in de Benelux een breed assortiment voor woningbouw, renovatie en utiliteitsbouw. Naast de eigen productlijnen Miofol®, Alkreflex®, Polytex®, VAST-R® en TAFTEX®, is het bedrijf exclusief distributeur van DuPont voor de producten AirGuard® en Tyvek®.