Blog: Engobe-baksteen verandert als een kameleon

02-11-2021
Steenfabriek De Rijswaard heeft een nieuwe collectie bakstenen geïntroduceerd onder de naam Kameleon. Het gevelaanzicht verandert namelijk door de verschillende kleurtinten in deze serie, die bestaat uit speciale engobe-bakstenen.

Engoberen is een soort glazuur techniek. Engobe is een kleiachtige suspensie met kleurstoffen (oxiden). Dit wordt in de mal gespoten voordat de klei voor de steen er in gaat. De toevoeging van engobe laat de bakstenen aan de oppervlakte lichtjes schitteren, waardoor ze een visueel zeer aansprekend geveloppervlak vormen.

Aqua-serie als basis

Basis voor de Kameleon-serie zijn negen bakstenen uit de Aqua-serie. Dit zijn bakstenen met een onbezande zichtzijde, waardoor het uiterlijk veel frisser oogt en de kleuren krachtiger tot uiting komen. Bezanden gebeurt normaliter om de stenen gemakkelijk uit de vorm te kunnen halen. Bij de Aqua-serie wordt daarvoor een waterfilm toegepast.

Door de reducerende stookwijze kennen deze sorteringen een vrij sterke kleurnuancering in de basis. De kleurtinten van de Kameleon-serie gaan dan ook van geel tot blauw en van wit tot zwart. Dit geeft een steeds veranderend gevelbeeld, zoals de van kleur veranderende kameleon.

De engobe Kameleon-collectie is uitgevoerd in het waalformaat. De gebruikte basisstenen zijn Aqua geel bruin; Aqua bruin geel; Aqua oranje wit; Aqua grijs zwart; Aqua grijs wit; Aqua grijs geel; Aqua bruin blauw; Aqua bruin wit en Aqua oranje blauw.

Vernieuwde showroom

Wie de stenen van de Rijswaard zelf wil bekijken, kan terecht in de showroom in het Gelderse dorpje Aalst. De showroom is begin van dit jaar compleet vernieuwd om de collecties optimaal te kunnen presenteren. De showroom bezoeken kan na het maken van een afspraak via mail (info@rijswaard.nl) of telefoon (0418 – 55 22 21).

In de showroom presenteert De Rijswaard niet alleen de Rijswaard- en Sterrewaard-collecties uit eigen fabriek, maar ook die van een aantal buitenlandse partners. De Rijswaard heeft het aanbod gevelstenen uitgebreid met twee import-collecties. Dit zijn originele Italiaanse rustieke bakstenen van S.Anselmo en prachtige strengpers gevelstenen van het Belgische Ploegsteert. 

S.Anselmo (Italië) is een familiebedrijf dat de originele Italiaanse rustieke bakstenen maakt. Hier worden onder andere langformaat stenen gemaakt met een exclusief oppervlak. Deze zijn verkrijgbaar in een breed scala van kleuren met verschillende tinten of met regelmatige textuur. S.Anselmo levert onder meer Langformaat Corso van 500x100x40 mm.

Ploegsteert (België) produceert al bijna 100 jaar strengpersgevelstenen. Door de combinatie van automatisch gesneden kleistrengen en geavanceerde techniek produceert zij onder andere gevelstenen in verschillende texturen en afmetingen. Dit zijn onder meer DL50 van 288x88x50 mm en Langformaat EL40 van 290x70x40mm. 

Meer dan honderd jaar

Steenfabriek De Rijswaard levert al sinds 1900 bakstenen voor de woning- en utiliteitsbouw. In meer dan honderd jaar groeide de fabriek uit tot een solide onderneming met een productiecapaciteit van ruim 130 miljoen stenen per jaar en keuze uit een kleine 200 soorten stenen. 

Zorg voor het milieu is een belangrijk speerpunt binnen De Rijswaard. Zo is bijna het gehele tasveld overkapt, waardoor de stenen in optimale kwaliteit blijven. De overkapping voorkomt dat de steen door de buitenopslag vanwege aanslag groen wordt en dat de verpakkingen beschadigd raken door weersinvloeden. Door droge stenen te leveren kan er sneller mee gewerkt worden.

Bijna de helft van de 30.000 m2 overkapping is voorzien van 7.140 zonnepanelen die samen met 28 omvormers, goed zijn voor 2.2848 MWh. Dat is ruim een kwart van de energie die nodig is om de fabriek draaiende te houden.