Blog: Geluidsisolatie geeft broodnodige rust

23-09-2021

Installaties in huis produceren geluid, de leefomgeving, maar ook buren of huisgenoten. Het kwetteren van vogels wordt als positief ervaren, maar te veel geluid - van de buren of verkeer – wordt veelal als overlast ervaren. Maar ook bewegingen en het praten van huisgenoten kan hinderlijk zijn. Nu we definitief meer te lijken gaan thuiswerken, is dat soms ook nog een bron van ergernis. 

Slechte akoestiek kan zelfs tot gezondheidsklachten leiden. Concentratieverlies, slapeloosheid en een verhoogde bloeddruk. Daarom is geluidsisolatie zo belangrijk. Niet alleen vandaag, maar ook morgen. In onze steden wordt steeds compacter gebouwd. Dan wil je het geluid van de straat en buren beperken. Daarnaast – dat is de verwachting – gaan we anders werken; meer vanuit huis minder op kantoor. Hoe zorg je dat die multifunctionele woning een plek blijft om comfortabel te leven?

Isoleren
Geluidsoverlast is te beperken door bijvoorbeeld een woningscheidende wand te isoleren. Is er geen sprake van doorlopende vloeren – die ook voor geluidsoverdracht zorgen – dan is muurisolatie een goede optie. Bij doorlopende vloeren geldt dat ook, maar moet je aanvullende maatregelen treffen. De muur isoleer je door een houten of lichtmetalen voorzetwand te plaatsen. Deze vul je met geluidsabsorberende isolatie, bijvoorbeeld RockSono Base. Hierdoor houdt de voorzetwand meer geluid tegen. Wil je op zolder een werkkamer of slaapkamer maken, denk dan ook aan het isoleren van het schuine dak. Vaak wordt gedacht dat geluid zich alleen via muren of vloeren verplaatst, maar ook ‘omloopgeluid’ is hinderlijk. Door het dak na te isoleren, snijdt het mes bovendien aan twee kanten. Dakisolatie is namelijk ook heel effectief om de warmte in huis te houden. 

Binnenshuis isoleren
Daarnaast wil je binnenshuis geluidsoverdracht beperken. Op dit moment werk jij misschien boven terwijl je partner aan de keukentafel zit te bellen, praat je gedempt met elkaar omdat de kinderen net naar bed zijn, of kom je geen steek verder in je boek omdat je boven de crosstrainer hoort. Kijk dan eens hoe je de woning intern akoestisch kunt verbeteren. Bijvoorbeeld door  in huis een kantoor te bouwen met houten of metal stud-profielen. Door deze te voorzien van RockSono Base creëer je een geluidwerende wand. 

Een andere oplossing is het akoestisch isoleren van de verdiepingsvloeren. Bij oudere woningen met houten vloeren is dit doorgaans effectief. Met ROCKWOOL® worden constante isolatiewaarden behaald die behouden blijven gedurende de hele levensduur van een gebouw. Bovendien zijn ROCKWOOL producten circulair en brandveilig. Zo creëer jij woningen die aan de hoogste eisen voldoen, maar waarin het vooral ook prettig leven is.