Blog: Gerecyclede kunststof voor verpakkingen

08-06-2021

In 2011 bracht Forbo Eurocol als eerste leverancier binnen de branche een emmer van gerecyclede kunststof op de markt. Vanaf heden worden ook flessen en jerrycans van gerecyclede grondstoffen gemaakt. Goed voor maximaal 95% minder ‘virgin’ grondstoffen. Dat klinkt als een eenvoudig stap, maar dat was het niet.

“Om een fles of jerrycan van gerecycled materiaal te ontwikkelen die aan onze wensen en hoge kwaliteitseisen voldoet, is veel techniek, kennis en ervaring nodig”, zegt inkoopmanager Bart Reiling. “Niet in de laatste plaats omdat een fles of jerrycan veel lastiger te produceren is dan een emmer. Een emmer maak je met spuitgiettechniek, flessen en jerrycans met extrusieblaastechniek. Houweling Group, waar wij al tientallen jaren zaken mee doen, heeft alle expertise in huis en dus zijn we samen aan de slag gegaan.”

Van afval naar jerrycan
Houweling Group, specialist in verpakkingen, verzorgt niet alleen de verpakkingen van Forbo Eurocol, maar ook de opslag en het transport. Daarnaast verzorgt het bedrijf bijvoorbeeld de bedrukking en levering van de jerrycansleeves. “Zo’n vier jaar geleden raakten we in gesprek over duurzame flessen en jerrycans, naast de reeds bestaande emmers van gerecyclede kunststof die Forbo Eurocol al gebruikte. Wij werkten aan de ontwikkeling van verpakkingen uit kunststofafval en waren aan het testen met de productie van flessen. Toen we die volledig uit afval konden maken, zonder enig kwaliteitsverlies, zijn we gaan testen met jerrycans. Ook daarbij konden we na enige tijd garanderen dat onze verpakkingen van gerecycled materiaal in kwaliteit gelijk zijn aan verpakkingen van nieuwe kunststof. Na overleg met Forbo Eurocol zijn we beide verpakkingen met hen gaan testen”, aldus Fred van Beek, commercieel directeur van de Houweling Group.
De uitdaging was groot. Een fles of jerrycan van gerecycled materiaal is mooi, maar ze moeten uiteraard ook stevig, robuust en handzaam zijn. Daarnaast moest de kleur in de lijn liggen van de reeds bestaande Eurocol-emmers van gerecyclede kunststof. Productmanager Dino Brouwer van Forbo Eurocol: “Je wilt natuurlijk ook eenheid in het schap zien, dus die kleur grijs luistert nauw. Verder wilden we dat de jerrycans een zichtstreep hebben, zodat de verwerker in één oogopslag kan zien hoeveel erin zit.” 

Milieuwinst
Voor de verpakkingen wordt gerecycled HPDE (rHDPE / recycled High Density Polyethylene) toegepast. Hierdoor wordt afval weer grondstof en wordt tot 95% minder ‘virgin’ grondstoffen gebruikt. Tevens wordt de CO₂-uitstoot verlaagd.
Inmiddels staan de flessen met gerecyclede kunststof verpakking al in de schappen en zijn zo langzamerhand ook alle bestaande jerrycanverpakkingen vervangen door de nieuwe duurzame variant. Zusterbedrijf Forbo Flooring heeft de flessen en cans ook al in gebruik voor hun onderhoudsproducten.