Blog: Kalkzandsteen koploper in duurzame bouwsystemen

21-10-2021

Hoe duurzaam en circulair is kalkzandsteen? Calduran liet het onderzoeken door Nibe, dat verrassende conclusies trok. Kalkzandsteen blijkt namelijk duurzamer dan wanden van hout, leem, gipsblokken en metal stud. En een stuk duurzamer dan (prefab) beton.

Bij duurzaamheid en circulariteit denken de meeste mensen niet direct aan kalkzandsteen. Materialen als hout en leem komen dan sneller in beeld. Maar kalkzandsteen is een product dat voor 95% bestaat uit zand, dat Calduran ook nog eens wint uit de directe omgeving van de fabrieken in Harderwijk en Hoogersmilde. Dus zonder energie voor transport. De overige 5% is kalk, dat uit Duitsland komt. Daar speelt transport dus wel een rol, maar dat betreft maar een klein deel van de grondstoffen.


Geen ovens maar stoom

Het productieproces van Calduran kalkzandsteen is zeer energie-efficiënt. Voor kalkzandsteen zijn geen heetgestookte ovens nodig. Stoom van circa 200 ˚C volstaat. Waarbij de afgekoelde stoom ook nog wordt hergebruikt in een volgend productieproces.

Ook als het gaat om de sloopfase is kalkzandsteen een milieuvriendelijk materiaal. Het kan namelijk 100 procent worden gerecycled. Het wordt dan gebroken en de korrel kan dienen als vervanger van het zand in de kalkzandsteen. Dat kan tot 100% van het zand. Het is daarmee op zich een volledig circulair product. “Maar zo veel kalkzandsteen hebben we niet uit sloopafval”, zegt accountmanager Erwin Nijeboer van Calduran. 

Blog

Caldubo

In de praktijk levert Calduran het Caldubo-element dan ook met 40% gerecycled materiaal van het grove zand, wat 50% is van het toeslagmateriaal. “Maar als een opdrachtgever een serie woningen met kalkzandsteen laat slopen en dat verwerkt wil hebben in nieuwe kalkzandsteen, kan dat ook.” Overigens bevat alle kalkzandsteen van Calduran sowieso 10% gerecycled materiaal, afkomstig van het eigen productieproces.

Kalkzandsteen zal uiteraard nooit in de verbrandingsoven terecht komen. “Hout bijvoorbeeld komt daar uiteindelijk wel, ook al kan het lang duren. Na gebruik en hergebruik wordt hout uiteindelijk nog een keer plaatmateriaal, maar daarna gaat het met alle lijm en dergelijke toch de oven in. En is de CO2-opslag dus afgelopen.”

Vergelijking niet-dragende wanden

“Het best bewaarde geheim”, noemt Nijeboer de milieuscore van Calduran. En dus heeft Calduran aan het Nibe opdracht gegeven om het nu eens werkelijk te gaan berekenen en te vergelijken met andere wandmaterialen. “We hebben voor een zo breed mogelijke vergelijking gekozen van niet-dragende wanden. Hierin zitten alle materiaalsoorten, waaronder ook de materialen die geschikt zijn voor dragende wanden.”

Het werd daarmee een vergelijking tussen dertien materialen, variërend van houtskeletbouw tot gips en leem en keramische stenen en (prefab) beton. Waarbij kalkzandsteen de duidelijke nummer één werd, met de laagste milieukosten per vierkante meter.

Lagere CO2-uitstoot

Overigens scoort kalkzandsteen van Calduran niet alleen gunstig op milieukosten; ook de CO2-uitstoot is zeer beperkt. Onderzoeken wijzen uit dat de CO2-uitstoot van een kalkzandsteen casco minder dan de helft is dan die van een prefab betonnen casco. Terwijl kostenonderzoeken ook nog eens aantonen dat bouwen met kalkzandsteen aanmerkelijk goedkoper is, tot wel 5.000 euro per woning.

Tot slot is er het vervoer. “Maak maar de vergelijking met Ikea. Die vervoeren compacte onderdelen, in plaats van in elkaar gezette kasten waarmee je heel veel lucht zou vervoeren. Wij maken kalkzandsteen pasklaar in de fabriek en kunnen volle vrachten laden. Dan gaat er 150 tot 200 m2 wand op een vrachtwagen. Bij prefab wanden zijn dat vier wandjes; bij elkaar pakweg 50 m2. Dat scheelt enorm in transport en dus de uitstoot van CO2 en stikstof.”