Blog: Lichtkoepels: snel en eenvoudig daglicht binnenhalen

18-11-2021

Lichtkoepels van VELUX Commercial bieden multifunctionele daglichtoplossingen, die naadloos aansluiten op alle projectvereisten. De opties zijn heel divers en betreffen onder meer comfortventilatie, RWA, daktoegang, veiligheid en bediening. De prefab lichtkoepels zijn eenvoudig en snel te monteren.

Toetreding van daglicht is enorm belangrijk in industriële en utilitaire gebouwen. Het verlaagt de energiekosten voor verlichting, maar het heeft ook invloed op de stemming van mensen die er werken en verhoogt de productiviteit. De lichtkoepels van Velux Commercial kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren door daglicht binnen te halen op plekken waar andere daglichttoetreding onvoldoende is.

Losse eenheden

De VELUX Commercial lichtkoepels worden geprefabriceerd als losse eenheden van koepels en opstanden. De lichtkoepels kunnen daardoor snel en eenvoudig direct op een bestaande of nieuwe opstand worden geplaatst. Op deze manier wordt de gebouwschil snel gesloten, wat zorgt voor maximale weerbestendigheid tijdens de bouw. 

PVC en polyester opstanden kunnen rechtstreeks worden gemonteerd op een passende draagconstructie. Ze zijn geschikt voor platte daken of daken met een helling tot 15° en sluiten goed aan op allerlei soorten dakbedekking, zoals bitumen, PVC, EPDM en vloeibare dakafdichtingen. VELUX Commercial levert de opstanden als dubbelwandig met luchtisolatie. De opstand kan ook worden gevuld met PU of EPS. Isolatie. De isolatiewaarde van de opstand neemt daardoor toe. Opstanden zijn verkrijgbaar in vaste en ventilerende uitvoering.

Ontwerpvrijheid

De lichtkoepels kunnen in verschillende vormen worden geleverd, afhankelijk van de esthetische wensen en projectvereisten. Ze zijn er in vierkant, rechthoekig, rond en piramidevormig en er is een groot aanbod aan standaardafmetingen, evenals een ruime selectie opstanden die passen bij de meeste dakconstructies. De lichtkoepels kunnen afzonderlijk worden gemonteerd als één centrale bron van daglicht en frisse lucht, maar ook in reeksen die grote ruimtes laten baden in het licht.

Voor de lichtkoepels biedt VELUX Commercial verschillende beglazingsopties, zoals een- tot vierwandig in acrylaat of polycarbonaat of een combinatie hiervan, met verschillende afwerkingen. Ook is er een hybride variant met polycarbonaat en glas. Lichtkoepels kunnen worden geconfigureerd om aan de gewenste thermische prestaties en wetgeving betreffende energie-efficiëntie te voldoen, met mogelijke U-waarden van 1,2 W/m²K tot 3,0 W/m²K conform EN 1873:2014. De driewandige lichtkoepels van VELUX Commercial hebben een U-waarde van 2,0 W.m2K en voldoen daarmee dus aan het Bouwbesluit voor verblijfsruimten. Ze hebben tevens een geluidsreductie van 22 dB.

Doorvalveilig

Om maximale veiligheid te garanderen tijdens werkzaamheden op het dak, kunnen de VELUX Commercial lichtkoepels worden uitgerust met doorvalbeveiliging. Bert Barkhausen, Productmanager lichtkoepels bij VELUX Commercial: "Deze eenvoudig te monteren roosters worden in de dakopening geplaatst en voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen, zonder afbreuk te doen aan natuurlijk licht, ventilatie of esthetiek. Ze kunnen worden gemonteerd tijdens het plaatsen van nieuwe daglichtoplossingen of achteraf worden bevestigd in bestaande lichtkoepels. De roosters zijn gemaakt voor veiligheid op het dak. Daarnaast bieden ze extra beveiliging en houden ze ongewenste bezoekers buiten.”

Ondersteuning tijdens de montage

VELUX Commercial ondersteunt aannemers en monteurs tijdens hun projecten. De VELUX Groep leunt op tachtig jaar ervaring met daglichtoplossingen en heeft een team van daglichtspecialisten die een uitgebreide end-to-end ondersteuning bieden, van productkeuze en technisch advies tot logistiek en ondersteuning tijdens de montage. Daarnaast vallen alle daglichtoplossingen onder een uitgebreide garantie.