Blog: Nieuwe visie op keramische tegels

21-04-2021
Met PRO ARCHITECTURA 3.0 slaat Villeroy & Boch Tegels een nieuwe weg in. Het eeuwenoude bedrijf (1748) creëert met de herintroductie van zijn succesvolle kleur- en formaatsysteem een nieuwe visie op keramische tegels in de architectonische ruimte. Kleur en vorm worden niet langer alleen gekozen op basis van esthetische gezichtspunten, maar ook met het oog op hun mogelijke werking in de ruimte.

“Uiteraard vergt het moed om drie gevestigde en succesvolle series als PRO ARCHITECTURA, COLORVISION en GRANIFLOOR ingrijpend te veranderen; niet alleen in de kleurnuances, maar ook in hun opbouw”, zegt Sebastian Diener, productmanager Architectuur bij Villeroy & Boch Tegels. “Maar wij zijn er van overtuigd dat nu het juiste moment gekomen is om onze systeemseries nieuw te positioneren. Een modern kleur- en formaatconcept moet vandaag de dag de mogelijkheid bieden ook gedurende langere tijd met de andere ruimte-elementen te harmoniëren of te contrasteren – optisch en tactiel.”
Een totaalbenadering dus en niet louter een keuze voor een mooie kleur en/of vorm. In dit verband spelen de totaalbenadering van een ruimte en de integratie van andere ruimtevormende elementen, hun materiaalkwaliteit en oppervlakken, een belangrijke rol. Villeroy & Boch Tegels hield zich in het kader van de ontwikkeling van het nieuwe systeem PRO ARCHITECTURA 3.0 ook met dit aspect bezig. Vooral gezien het feit dat veel elementen, interieurvoorwerpen en accessoires vandaag de dag een hogere omloopsnelheid hebben dan tegelbekledingen.


Ditraheat
Meer dan kleur alleen
Het belang van een goede kleurkeuze is groter dan men vaak denkt. Kleuren zijn multisensorisch en communiceren voortdurend met ons, ook al is dat veelal onderbewust. Zij beïnvloeden onze gevoelens meer dan het lijkt. Juist in de architectuur, met verschillende functionele toepassingen in verschillende soorten gebouwen – van kleuterschool tot bejaardentehuis – kunnen ze een grotere betekenis hebben dan een puur decoratieve. Kleur stimuleert en kalmeert, zij is beeldbepalend, ordenend en heeft een hoge attentiewaarde. Of zij vormt simpelweg een harmonische, ingetogen achtergrond. 
Deze denkwijze van Prof. Dr. Axel Buether, professor aan de Bergische Universiteit in Wuppertal en voorzitter van het Deutsche Farbenzentrum e.V., neemt Villeroy & Boch Tegels als uitgangspunt bij de ontwikkeling van het nieuwe kleursysteem. Het is de bedoeling de nieuwe kleuren doelgericht te kiezen. Dus niet alleen op basis van esthetische gezichtspunten, maar ook met het oog op hun mogelijke werking in de ruimte. 

Modulair systeem
Maar ja, hoe maak ik nu de juiste keuze? Om het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken, is uit de drie series een integraal modulair systeem ontwikkeld waarin alle keramische materiaalgroepen zijn vertegenwoordigd: geglazuurde aardewerktegels voor de wand, geglazuurde vloertegels en ongeglazuurd VilboStone porcellanato voor wand en vloer. Om ze geschikt te maken voor verschillende toepassingsgebieden zijn vooral de ongeglazuurde VilboStone porcellanato tegels voorzien van antislip- of tactiele eigenschappen, zodat ze tot en met het grootste formaat een zeer hoge slipweerstand hebben. 
“De omvattende kijk op de ruimte als geheel en het ‘alles in één‘-principe maken niet alleen een snelle oriëntatie mogelijk, maar geven ook inspiratie om verrassende combinaties te maken. Combinaties die aansluiten bij de vereisten van de moderne architectuur”, aldus Dr. Jörg Schwall, directeur van Villeroy & Boch Tegels. 
Nieuw is ook de manier waarop in de communicatie en de argumentatie wordt omgegaan met het onderwerp kleur. Zo zijn alle 45 kleuren van de nieuwe serie gekoppeld aan twaalf verschillende kleuromgevingen, de zogeheten ‘Colour Sets’. Hierbij kan elke kleur in meer dan één kleurruimte voorkomen. Deze Colour Sets bestaan steeds uit negen afzonderlijke kleuren waarmee een thematische voorselectie kan worden gemaakt voor bepaalde, bij wijze van voorbeeld gegeven toepassingsgebieden. Uiteraard zonder dat de creativiteit van de planners wordt ingeperkt.