Blog: Non-woven afdekvlies in opmars

19-01-2021
Non-woven afdekvliezen vervangen steeds vaker de traditionele stucloper. Vooral het gebruiksgemak speelt daarbij een rol, maar ook duurzaamheid. Milieutechnisch scoren de non-woven afdekvliezen hoog doordat ze gemaakt zijn van textielrestanten uit de kledingindustrie. Ook de zelfklevende variant is in opmars.

Kwabo Techniek uit Volendam produceert jaarlijks 75 miljoen m2 non-woven afdekvlies op de eigen productielocatie in Vietnam. Dit vindt zijn weg naar vele afnemers in Europa. Voor het grootste deel bestaat dit non-woven afdekvlies uit gerecycled materiaal. Juist daarom zit Kwabo in Vietnam. Dit land heeft een grote kledingindustrie en de textielrestanten vormen de basis voor de afdekvliezen. Voor een groot deel zijn dit resten stof van spijkerbroeken, zodat in de afdekvliezen tussen alle kleuren vezels de grijsblauwe kleur enigszins overheerst.

Het werken met gerecycled materiaal is milieutechnisch gunstig. Ook snijrestanten uit het eigen productieproces gaan terug in de keten. Na gebruik kunnen de non-woven afdekvliezen compleet opnieuw worden gerecycled. Ook in de verpakkingen let Kwabo op het milieuaspect door zo min mogelijk plastic te gebruiken. Zo worden bijvoorbeeld rollen stucloper niet volledig ingepakt, maar alleen voorzien van een tape.

Schokabsorberend

In de Nederlandse bouwpraktijk vinden de non-woven afdekvliezen steeds vaker toepassing. Het materiaal is licht gewicht en zacht en heeft daardoor een schokabsorberende en dempende werking. Dat is vooral gunstig als het wordt gebruikt om topvloeren af te dekken van bijvoorbeeld laminaat, parket of natuursteen. Ook bij trappen is deze schokabsorberende demping gunstig en helpt dit om schade aan de ondergrond te voorkomen. De afdekvliezen absorberen tevens vloeistoffen zoals verfdruppels en zorgen dat de ondergrond schoon en netjes achterblijft.

De afdekvliezen zijn veel gemakkelijker te hanteren dan de traditionele stucloper. Waar een rol stucloper al snel 20 kilogram weegt, weegt een rol non-woven afdekvlies bijna de helft. Vooral bij het leggen van grote oppervlakken of een locatie op een hogere verdieping, scheelt dat enorm veel inspanning.

Zelfklevende vliezen

Kwabo levert de non-woven afdekvliezen ook in zelfklevende vorm. In dat geval zij n de vliezen niet gemaakt van gerecyclede textielvezels, maar van nieuw materiaal. Met de zelfklevende vliezen zijn grote vloeroppervlakken sneller af te dekken. De rollen zijn licht van gewicht en hechten gelijk op het oppervlak. Ze schuiven niet weg, wat de veiligheid ten goede komt. Ook hoeven ze niet aan elkaar te worden getapet, zoals bij gebruik van stucloper en afdekvlies wel nodig is. Dat scheelt dus heel veel tijd en moeite. De hechting van de rollen is zo ontwikkeld dat er bij verwijdering geen lijmresten op de vloer achterblijven, ook niet als die enkele weken afgedekt blijft.

Kwaliteit lijmlaag

De zelfklevende non-woven vliezen bewerkt Kwabo in Volendam. De moederrollen van het ‘prime’ materiaal komen uit Vietnam aan zonder lijmlaag. Dit omdat de temperatuur in een container onderweg enorm hoog kan oplopen, wat de kwaliteit van de hechting zou kunnen aantasten of de lijm zelfs helemaal zou kunnen laten uitlopen. Door de bewerking in Volendam plaats te laten vinden, is de kwaliteit beter te waarborgen.

Stucloper

Naast de non-woven afdekvliezen levert Kwabo ook nog steeds de traditionele stucloper. Met name de stukadoor kan daar ook niet zonder. Schuiven van trappen en dergelijke gaat beter over de stucloper van over een non-woven afdekvlies en ook gips laat zich wel van een stucloper schrapen maar niet van een non-woven afdekvlies. Zo zal elke klus steeds om zijn eigen oplossing vragen.

Kwabo beschikt in Volendam sinds kort over meer ruimte door de aankoop van een aangrenzend pand. Daardoor is de gehele productie nu onder één dak.