Blog: Renoveren van bestaande lichtstraten

14-06-2021

Men verwacht dat 75% van de gebouwen die we vandaag gebruiken, er in 2050 nog zal staan. Het is dus waarschijnlijk dat de behoefte om lichtstraten en lichtkoepels te renoveren zal toenemen, zodat deze gebouwen goede prestaties blijven leveren. De whitepaper ‘De overwegingen voor renovatie van lichtstraten’ van VELUX Commercial biedt een overzicht van het volledige renovatieproces en hoe dit kansen biedt om daglicht en ventilatie te optimaliseren.

Een goede daglichttoetreding is van groot belang bij gebouwen. Daglicht zorgt voor verlichting om bij te werken, wonen, leren, herstellen (zorg) en andere gebruiksfuncties. Daarnaast creëert daglicht een aangename binnenruimte, passieve zonne-energie en het zorgt voor een architectonisch statement. Om deze en vele andere redenen werd er gedurende de afgelopen decennia in daken gekozen voor polycarbonaat of glazen lichtstraten en lichtkoepels.

 

Lichtstraten die onderdeel vormen van een dak moeten natuurlijk bestand zijn tegen de elementen. Het wisselen van de seizoenen en extreme weersomstandigheden (die steeds vaker voorkomen) zorgen ervoor dat de onderdelen van een dak in de loop der tijd gaan slijten. Zelfs als de dakbedekking en lichtstraten goed onderhouden worden, zullen ze een keer vervangen moeten worden. Het is mogelijk om alleen een lichtstraat te renoveren. Maar dit soort renovaties kunnen ook onderdeel zijn van werkzaamheden aan meerdere onderdelen, bijvoorbeeld bij schilrenovatie in het kader van betere waterdichting, energietransitie en verbetering binnenklimaat. De renovatie van een lichtstraat is dus tevens een uitgelezen kans om de architectonische, bouwfysische en technische kwaliteiten van een gebouw, dat er al decennia of zelfs eeuwen staat, te verbeteren.

 

Renoveren en restaureren

In de gratis te downloaden whitepaper is ‘renovatie’ vooral het aanpassen van bestaande gebouwen. Bijvoorbeeld door een productiefaciliteit om te toveren tot hotel, de prestaties van een kantoorpand te verbeteren of door een winkelruimte aantrekkelijker te maken voor klanten. Echter, veel van de onderwerpen die worden besproken zijn ook van toepassing op restauraties. In de whitepaper wordt ‘restauratie’ gedefinieerd als het behouden van de bebouwde omgeving. Bij een restauratie wordt een gebouw zodanig onderhouden dat het karakter en de geschiedenis worden behouden, in plaats van dat het gebouw wordt aangepast naar huidige maatstaven. Verschillende principes die gelden voor renovaties kunnen ook gelden voor restauraties, maar de gespecificeerde oplossingen zijn mogelijk anders.

 

White paper in het kort

  • Een overzicht van het volledige renovatieproces en hoe dit kansen biedt om daglicht en ventilatie te optimaliseren door het specificeren en monteren van nieuwe lichtstraatoplossingen.
  • Drijfveren voor renovatie in verschillende sectoren en overwegingen op basis van de functie van het gebouw.
  • De behoefte aan specialistische technische ondersteuning gedurende renovatieprojecten, zodat de best mogelijke resultaten worden bereikt: bij het ontwerp en de montage, maar ook bij service en onderhoud.

 

Download gratis de whitepaper en lees meer over de belangrijkste overwegingen voor het renoveren van lichtstraten en hoe het assortiment van VELUX Commercial u helpt bij het creëren van oplossingen voor een gebouw en de gebruikers.