Blog: ’t Mooiste licht is ook duurzaam

28-06-2021

De Nederlandse bestaande en nieuwe woningbouw staat voor een enorme opgave: de energietransitie en circulariteit. Daarnaast speelt daglichttoetreding een grote rol bij woningbouw. Denk aan de invloed op het binnencomfort, welzijn, thermische prestaties en gebruik van passieve zonne-energie. Daglichtspecialist FAKRO wil ’t mooiste licht van vandaag én morgen creëren. Hoe? Door design, lichtbeleving en comfort binnenshuis te combineren met duurzame materialen en productieprocessen.

Volgens het Klimaatakkoord uit 2019 moet de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen vergeleken met 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn. Daarnaast moeten onder meer zeven miljoen woningen en één miljoen gebouwen van het aardgas af. Als eerste stap moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. En dan is daar nog het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050. Hierin staat dat in 2050 de totale gebouwde omgeving volledig circulair moet zijn. Geen vrijblijvende ambities dus, maar harde piketpalen die op de toekomstlijn zijn gezet. Gezien deze toekomstige prestatie-eisen is één van de belangrijkste doelen die FAKRO zichzelf stelt, om bij de ontwikkeling van alle producten de invloed ervan op de natuur in afweging te nemen. Daarom zijn FAKRO producten niet alleen energiebesparend en milieuvriendelijk, maar dragen ze ook bij aan de bescherming van natuurlijke rijkdommen. 

Speerpunten
Enkele speerpunten van FAKRO zijn het gebruik van FSC® gecertificeerd hout, gebruik van gerecycled kunststof en afvalmanagement tijdens de productie. Maar het bedrijf biedt bijvoorbeeld ook daglicht oplossingen voor de prefab dakenindustrie. Deze ‘Prefab Inbouw Optimalisatie’ zorgt voor een directe, milieubewuste en tijdbesparende verwerking van FAKRO dakramen. FAKRO levert de dakramen zo aan dat deze direct verwerkt kunnen worden door de prefab bouwer. Dit scheelt niet alleen inbouwtijd, maar vermindert ook de hoeveelheid verpakking, het aantal handelingen en de belasting voor medewerkers. 

Dakraamintegratie in pv-daken
Met FAKRO combineer je eenvoudig energiebesparende oplossingen op het dak. Dankzij een speciaal thermo-gootstuk (RAL-kleur naar keuze) zijn FAKRO dakramen eenvoudig te combineren met elk type pv-indak systeem. Dit gootstuk zorgt voor optimale thermische isolatie en een naadloze en waterdichte verbinding tussen pv-systemen en de dakramen. Door de thermische isolatie is het gootstuk tevens zeer geschikt voor passiefhuizen. Hierdoor is het mogelijk om op elke gewenste plek een dakraam toe te passen. 

Duurzame dakraamrenovatie 
FAKRO Life Cycle Service (LCS) is dé totaaloplossing voor duurzame, projectmatige vervanging van 50 dakramen. Gericht op de verduurzaming van bestaande woningen, maar ook geschikt voor de bouw van nieuwe, duurzame woningen. FAKRO neemt de totale regie en verantwoordelijkheid tijdens het proces in handen en is het enige aanspreekpunt. Het bedrijf zorgt onder andere voor de planning & levering, demontage oude dakramen, montage nieuwe dakramen, recycling oude dakramen, onderhoud nieuwe dakramen en unieke garanties. Groener is een dakraam nog nooit geweest.