Blog: VELUX modulair daklicht is echte alleskunner

27-01-2021
VELUX modulaire daklichten vormen bij JET BIK-part of VELUX Commercial de nieuwe standaard voor glazen daglichtoplossingen in platte daken. VELUX modulaire daklichten zijn er met zowel vast glas als ventilerend. Ook is er een variant met twee gekoppelde daklichten.


De VELUX modulaire daklichten zijn de opvolgers van de JET BIK glasproducten GlassLight, FixedGlass en Moduglas. Deze drie producten zijn niet langer leverbaar. Het VELUX modulaire daklicht kan in zijn eentje hetzelfde als de drie afzonderlijke producten. Dat maakt het voor de klant gemakkelijker en overzichtelijker.

Zonder tussenroedes

Het modulaire daklicht is een vlakglasproduct met geïntegreerde opstand. Deze is beschikbaar in een groot aantal verschillende afmetingen, variërend van 40x70 tot 150x0150 cm. Ook de grootste afmeting bestaat uit één ruit, zonder tussenroedes. Deze Monolight is er zowel met vast glas als in een te openen, ventilerende versie. De ventilerende versie heeft een volledig geïntegreerde kettingaandrijving die in de houten opstand is weggewerkt. De kettingslaglengte is 300 mm.

De Linearlight meet 100x388 cm en is in basis samengesteld uit twee daklichten. Het is mogelijk om te kiezen voor twee keer vast glas of twee keer ventilerend, maar ook de combinatie van vast en ventilerend is mogelijk. De Linearlight heeft tussen de twee daklichten een geavanceerd verbindingssysteem en afvoergoot voor een water- en luchtdichte verbinding. Aan de binnenzijde is deze uitgevoerd met een subtiel vorm gegeven balk.

Waterafloop

De modulaire daklichten voldoen aan de hoogste eisen, zowel bouwtechnisch als esthetisch. Het glasgedeelte is naar keuze verkrijgbaar in dubbel of triple glas. Op dit glasgedeelte is rondom een zwarte rand aangebracht die het onderliggende kader aan het oog onttrekt en afschermt. Deze zwarte rand is vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld autoruiten.

Het glas ligt randloos vlak in het aluminium kader, zodat water er vrijelijk af kan stromen. De geïntegreerde opstand heeft geen afschot. Het maakt dus niet uit in welke richting het daklicht op het dak wordt geplaatst. Het afschot wordt verkregen door het afschot in de onderliggende dakconstructie. Als in deze onderconstructie geen afschot is aangebracht, is het mogelijk om met een spie onder de opstand eenvoudig alsnog het benodigde afschot voor het daklicht te creëren.

Aansluitingen

De opstand is uitgevoerd in hout. Om te voldoen aan de hoge eisen van thermische isolatie is dit uitgevoerd als houten frame en gevuld met minerale wol. De aansluiting tussen opstand en ruit is voorzien van hoogwaardige pakkingen die zorgen voor water- en luchtdichtheid. Een dampscherm is voorgemonteerd en kan worden aangesloten op de dampwerende laag van de dakconstructie.

Aan de binnenzijde is het daklicht voorzien van loodrecht geplaatste dagkantstukken. Aan de onderzijde hebben die een groef, om de plafondbekleding er eenvoudig en strak op aan te kunnen laten sluiten.

Inbraakwerend

De daklichten zijn van inbraakwerende kwaliteit en voldoen aan de gestelde eis weerstandsklasse 2 bepaald overeenkomstig NEN 5096. Ze mogen in de woningbouw dus ook op minder dan 5,5 meter hoogte worden toegepast. Dat is van toepassing op de meeste aanbouwen met plat dak. 

Voor degelijke aanbouwen in de woningbouw is het vlakke glazen daklicht steeds vaker het alternatief voor de traditionele kunststoffen lichtkoepel. Bewoners vinden het vlakke glas fraaier en de opbouwhoogte is lager, waardoor het daklicht minder ver boven het dak uitsteekt dan een traditionele lichtkoepel. Het daklicht is daardoor van buitenaf niet of nauwelijks zichtbaar achter de dakrand. Daarbij zijn in glas ook de benodigde isolatiewaardes gemakkelijker te halen. Dat is vooral belangrijk in goed geïsoleerde daken. Een minder goed geïsoleerde lichtkoepel zal op zo’n dak gevoelig zijn voor condensvorming.