Blog: Voordelen Rockpanel gevelbekleding vaak onbenut

18-01-2021
De naam Rockpanel zal iedereen bekend in de oren klinken. Maar dat Rockpanel gevelbekleding heel veel voordelen biedt in de verwerking, blijkt minder bekend te zijn. In de praktijk monteren veel verwerkers Rockpanel net zo als bijvoorbeeld HPL-beplating. En daarmee laten ze heel veel winst liggen.

Voor allerlei dakonderdelen als windveren, boeiboorden, dakoverstekken en dakkapellen kiezen aannemers bij voorkeur een onderhoudsarm materiaal, meestal in de kleur wit. Daar zijn allerlei materialen voor op de markt, waaronder Rockpanel panelen. Rockpanel is echter meer dan een standaard onderhoudsarm plaatmateriaal. Door zijn unieke samenstelling heeft het grote voordelen in de verwerking. Veel bouwers zijn zich daar niet van bewust en verwerken Rockpanel net zo als de andere plaatmaterialen. Daarmee laten ze heel veel voordelen liggen, in tijd en in geld.

Koud tegen elkaar

Eén van die voordelen is dat Rockpanel dimensiestabiel is. Er zit geen werking in de plaat, niet door vocht en niet door temperatuur. Daardoor zijn de stroken voor goten, boeiboorden en windveren en dergelijke zelfs koud tegen elkaar te plaatsen, zonder enige naad. Dat is gemakkelijker en sneller werken, terwijl er visueel een mooi doorgaand geheel ontstaat. Bij grote gevelplaten is wel een kleine montagevoeg nodig van 5 mm, maar die is vooral bedoeld om toleranties in de achterconstructie op te vangen.

Zonder voorboren

Een ander voordeel is dat het materiaal te monteren is zonder voor te boren. Dat scheelt enorm veel werk. Meestal worden dergelijke beplating aangebracht met pakweg tien bevestigingen per vierkante meter. Bij uitbesteden kost elk boorgat geld, bij zelf doen kost het tijd. De besparing bedraagt al snel enkele euro’s per vierkante meter.

Naast schroeven is het zelfs mogelijk om Rockpanel aan te brengen met nagels. De kleinere koppen van Rockpanel ringnagels maken dit een esthetisch fraaie oplossing. Ook werkt het monteren sneller dan schroeven.

Ongeventileerd

Rockpanel Colours (zonder ProtectPlus) en Uni zijn dampdoorlatend. Dat maakt het in veel gevallen mogelijk om Rockpanel plaatmateriaal ongeventileerd toe te passen. Dat geldt bijvoorbeeld bij de renovatie van dakranden en overstekken en dergelijke. Het kan dan rechtstreeks over de oude beplating heen worden gezet. De oude beplating  hoeft dus niet te worden gesloopt. Ook dat scheelt tijd en geld. 

Bij het vervangen van bijvoorbeeld borstweringspanelen maakt het ongeventileerd aanbrengen van Rockpanel het mogelijk om een dikkere isolatielaag te plaatsen binnen dezelfde ruimte. 


Ditraheat
Licht en buigbaar

Andere verwerkingsvoordelen van Rockpanel zijn dat het een licht materiaal is en dat het te bewerken is met standaard gereedschap. De gezaagde randen behoeven geen nabehandeling ter bescherming tegen vocht. Het materiaal is zelfs zonder extra bewerkingen te buigen op de bouwplaats, om bijvoorbeeld rondingen in de gevel te volgen.

Rockpanel gevelbekleding is brandveilig (standaard brandklasse B), kleurvast en heeft het een in de ETA bevestigde levensduur van meer dan 50 jaar. Rockpanel plaatmateriaal vereist minimaal onderhoud; het is niet nodig om de platen te verven en ze hoeven zelden gereinigd te worden. De platen eenmaal per jaar reinigen met water is voldoende om tientallen jaren een prachtige gevel te behouden.

Rockpanel is milieuvriendelijk en duurzaam. De basis van Rockpanel is het vulkanisch gesteente basalt, dat de natuur jaarlijks in grote hoeveelheden uitstoot. Rockpanel bestaat tot 50% uit gerecycled materiaal en kan eindeloos worden gerecycled. Aan het eind van de levensduur van een gebouw kan het plaatmateriaal gemakkelijk worden gedemonteerd en via de recycling service van Rockpanel – Rockcycle® genaamd – opnieuw de productieketen in gaan.