Blog: Voorkom warmteverlies via hellend dak

10-06-2021

Een hellend dak isoleren is een uiterst effectieve manier om energie te besparen. Via een slecht of niet-geïsoleerd dak gaat veel warmte verloren. En dat heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het energieverbruik en wooncomfort, maar ook voor het energielabel van uw woning. Brandveilige ROCKWOOL® steenwol isolatie voorkomt onnodig warmteverlies via het hellend dak en draagt bij aan een constantere binnentemperatuur.

Een schuin dak isoleren kan op verschillende manieren. Meestal wordt het isolatiemateriaal van binnenuit tegen het dakbeschot geplaatst. Indien je de zolder niet gebruikt als leefruimte, maar bijvoorbeeld als opbergzolder, kun je ook alleen de zoldervloer isoleren. Op die manier wordt het volume dat verwarmd moet worden kleiner en hoef je geen onnodige ruimtes mee te verwarmen.

Waarom het dak isoleren?
Hellend dakisolatie zorgt voor meer thermisch comfort. De binnentemperatuur blijft op een gelijkmatiger niveau, in de zomer en in de winter. De constantere binnentemperatuur zorgt voor meer wooncomfort. Door een schuin dak te isoleren kun je ook veel energie besparen. 
Met behulp van steenwol dakisolatie voor het hellend dak, kan de gebruiker tot wel 30% meer besparen op de energierekening ten opzichte van een niet-geïsoleerd hellend dak. De ROCKWOOL Rekenhulp helpt je bij het maken van een Rc-berekening van een specifieke hellend dakconstructie. Bij de keuze voor de juiste isolatiedikte loont het ook de moeite om rekening te houden met bestaande subsidiemogelijkheden.
Het isoleren van een hellend dak of de zoldervloer verbetert ook de geluidsisolatie. De hellend dak- of vloerisolatie draagt bij aan een aangename akoestiek en meer rust in de onderliggende ruimte(s). Een geluidsisolatie verbetering van 10 dB is in veel gevallen haalbaar. Dit wordt door het menselijk oor ervaren als een halvering van het geluid! Rust en een constante temperatuur zijn belangrijke voorwaarden voor een comfortabele werkplek en een gezonde nachtrust.
Door het hellend dak met onbrandbare ROCKWOOL steenwol te isoleren, verhoog je bovendien de brandveiligheid van de constructie. Doordat ROCKWOOL steenwol bestand is tegen temperaturen tot boven 1.000 ˚C, wordt de houten dakconstructie bij brand beschermd en zal deze langer zijn structurele functie kunnen behouden.

Makkelijk verwerken
Het Rockroof-assortiment biedt oplossingen voor het isoleren van hellende daken met zowel vaste als variabele keperafstanden. De isolatieproducten voor het hellend dak zijn flexibel en sluiten goed aan, waardoor de isolatie ook nog gemakkelijk te plaatsen is. Dankzij de flexibiliteit kunnen de steenwol isolatiedekens goed aansluitend worden aangebracht tussen de houten balken. 
Rockroof Sidefix en Rockroof Sidefix Base zijn al voorzien van een sterk en zeer dampremmend aluminium laminaat. Hiermee plaats je eenvoudig dampremmende folie en dakisolatie in één keer. Maar het is ook mogelijk om onbeklede deken, de Rockroof Flexi (Plus), voor vaste of variabele keperafstanden te combineren met een dampscherm. Voor iedere uitdaging is er dus een oplossing!