Blog: Word toekomstbestendig: Denk SMART voor je start!

27-09-2021

Snel, slim en goed en - als het kan - ook duurzaam en circulair. Deze paar steekwoorden vatten samen wat er van jou als vakman in de bouw verwacht wordt. Dat betekent dat je extra aandacht moet besteden aan de producten die je kiest, maar ook dat er meer aandacht komt voor de kwaliteit van de werkzaamheden. En dat je in zee wilt gaan met partners die jou ondersteunen.  “Want alleen samen lukt het ons de bouw naar een hoger niveau te tillen. Denk SMART, voor je start. Maar controleer ook je eigen werkzaamheden. Als je de montage-instructies volgt én na afloop de checklist gebruikt, weet je zeker dat jouw werk toekomstbestendig is”, zegt Sander Otten van Ubbink. 

“Wij mensen zijn gewoontedieren; waarom iets veranderen als we het al jarenlang op een bepaalde manier doen?”, zegt Otten. “Het antwoord daarop is eigenlijk heel eenvoudig: de (bouw)wereld verandert en je moet meebewegen. Stilstaan is geen optie. Er zijn zo veel nieuwe ontwikkelingen die om de aandacht vragen, die kan en mag je niet negeren. Neem BENG en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) die volgend jaar ingevoerd wordt. Iedereen in de bouw krijgt hiermee te maken. Dan kan je maar beter goed voorbereid zijn.”  

De vraag aan Otten is: hoe bereid je je voor als de werkdruk hoog is? “Juist dan is een goede start belangrijk. Denk na over de producten die je kiest, bekijk montagevideo’s en controleer na afloop je werkzaamheden. Het bespaart je veel tijd, omdat je weet wat je te doen staat én je levert een betere kwaliteit.” 

De Wkb komt eraan
Ubbink omarmde een jaar geleden de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Otten: “De wet treedt een half jaar later in werking, maar het is geen afstel. Het verschil met de huidige bouwpraktijk is dat je straks moet aantonen dat werkzaamheden voldoen aan alle gestelde eisen en een kwaliteitsborger meekijkt over je schouder. Dat is een extra stok achter de deur.” Dat klinkt streng, maar Otten relativeert: “De eisen worden niet anders. Bovendien wil je nu ook kwaliteit leveren. Ubbink ondersteunt je daarbij, vanaf de voorbereiding tot de oplevering.” 

Denk SMART bij iedere stap
Op www.ubbink.nl/montagevideo staan montagevideo’s die je stap voor stap meenemen in het montage- en installatieproces. Otten: “Deze zijn niet alleen bedoeld voor mensen die onze producten nog niet kennen, ze zijn ook interessant voor ervaren bouwers en installateurs. In de video’s zetten we de puntjes op de i en krijg je tips. Volg de montage-instructies en je weet zeker dat je Wkb-proof werkt. Bovendien kun je bij de afronding van de werkzaamheden dat ook nog controleren. Hiervoor hebben we met PlanGarant checklists ontwikkeld. Ook deze vind je terug op onze website. Zijn alle punten op de checklist afgevinkt, dan is jouw klant verzekerd van vakwerk.”

Meer informatie: https://www.ubbink.com/nl-nl/denk-smart-voor-je-start