ENCI Portlandcement blijft betrouwbare duizendpoot

15-01-2021

Sinds de sluiting in augustus 2020 van de cementfabriek ENCI in Maastricht, komt het ENCI zakgoedcement voortaan van andere locaties. Het ENCI Portlandcement komt nu uit de Belgische HeidelbergCement fabriek in Lixhe. Daar wordt nog mergel gewonnen en jaarlijks 1,5 miljoen ton cement geproduceerd. Voor de prestatie van het cement maakt dit niet uit. Dit is nog steeds de vertrouwde kwaliteit zoals u van ENCI gewend bent.

ENCI levert verpakt een viertal cementen:

  • Portlandcement CEM I 42.5 N Universeel cement
  • Portlandcement CEM I 52.5 R Sneller cement
  • Hoogovencement (CEM III/B 42.5 N LH SR)
  • Metselcement (MC 12,5)

Universeel cement

Van de ENCI cementen is de vertrouwde Portlandcement CEM I 42.5 N het meest universele en gebruikte cement vanwege zijn zeer brede toepassingsmogelijkheden in beton en mortel. Door zijn gemiddelde aanvangssterkte is het cement het hele jaar door goed te verwerken. Vanwege de constante en voorspelbare waterbehoefte en fijnheid is deze bijzonder geschikt voor voegwerk en dekvloeren. Aandachtspunt bij voegwerk is dat, net als bij de kleur van behang, de grijstint van cement kan variëren per productie datum. Voor voegwerk is het daarom belangrijk om voor één werk cement uit één en dezelfde productiedatum te gebruiken. Zijn er toch twee partijen cement, verwerk die dan niet in hetzelfde vlak.

Beton maken met ENCI Portlandcement

De ENCI Portlandcement CEM I 42.5 N is natuurlijk ook geschikt om beton mee te maken. De meest gangbare betonsamenstelling is het in de bouwpraktijk bekende 1-2-3 beton. Dit beton maak je door 1 volume deel cement, 2 volume delen zand en 3 volume delen grind met een passende hoeveelheid water te mengen tot een goed verwerkbaar en homogene mengsel. Let wel dat je niet teveel water doseert want teveel water is minder gunstig voor de uiteindelijke betonkwaliteit. Het is belangrijk om dit water in het beton te houden. Want cement heeft, zeker de eerste dagen, dit water nodig om het beton voldoende hard te laten worden. Vroegtijdige uitdroging kan bijvoorbeeld leiden tot scheuren of een stuifvloer. Dit kan worden voorkomen door het beton af te dekken met folie of een voor beton geschikt nabehandelingsmiddel.

Het portlandcement CEM I 42,5 N van ENCI kent een lange geschiedenis. Maar het blijft een actueel en modern product waarmee een breed scala aan kwalitatief hoogwaardige toepassingen is te maken zoals u van ENCI gewend bent.