Landelijke bouwmaterialenhandel met 32 vestigingen én een compleet assortiment van 150.000+ artikelen. Selecteer je bouwshop

Prefab bouwen?

02-04-2020

“Raab Karcher loopt voorop, betere begeleiding en service vind je niet.”

Samen met zijn compagnon Arjan Simonse richtte Albert Post in 2006 het bedrijf Bouw Totaal op. Wat toen nog vooral iets was voor grotere bedrijven, werd vanaf de start de core business van Bouw Totaal: Inmiddels is het bedrijf bijna 30 man sterk en raadt Albert iedereen aan om dat prefab bouwen toch echt eens te proberen: “Het is sneller, concurrerender, werkt prettiger en betere begeleiding en service als bij Raab Karcher vind je nergens. Wij zijn gegroeid in crisistijd, dat zegt genoeg, denk ik.”

Hoe is de samenwerking met Raab Karcher Prefab indertijd begonnen?

“Voordat mijn compagnon en ik met Bouw Totaal begonnen, werkten we allebei als zzp’er. Toen kwam ik al bij Raab Karcher voor mijn bouwmaterialen. Daar zei iemand op een gegeven moment tegen mij: ‘Je moet eens met de afdeling Prefab gaan praten.’ Dat deed ik en die mannen waren zo enthousiast, ik dacht: ‘Ik ga gewoon één woning proberen.’ Dat beviel zo goed dat we tot op de dag van vandaag niets anders meer doen dan prefab kappen op de woningen zetten.”

Hoe gaat het precies in zijn werk, zo’n prefab project?

“Het proces start er natuurlijk mee dat wij in gesprek gaan met de klant die bij ons een aanvraag doet. Daar komt een schetsplan uit voort, dat wij naar Raab Karcher Prefab sturen. Zij kijken dan eerst of het inderdaad iets voor Prefab is of niet. Een ingewikkelde kap bijvoorbeeld, kan beter op maat getimmerd worden en leent zich niet voor prefab bouwen. Maar ik moet zeggen, dat komt niet vaak voor.”

“Raab Karcher stuurt ons vervolgens een offerte, die wij weer afstemmen met de klant. Bij akkoord tekent een tekenaar of architect het ontwerp uit, dat wij daarna weer naar de afdeling Prefab sturen. Zij tekenen dan de kappen en de vloeren uit, inclusief alle details. Raab Karcher Prefab doet dus alle constructieberekeningen én geeft precies aan welke details wij moeten toepassen –  om de vereiste luchtdichtheid en kwaliteit  te realiseren. Bovendien geeft Raab Karcher een planning af voor wanneer de prefab onderdelen op de bouwplaats geleverd en gemonteerd kunnen worden. Daar baseer ik dan weer mijn eigen planning op.”

“Wij kregen laatst van de montageploeg terug dat ze het liefst bij ons monteren omdat het zo goed voor elkaar is qua samenwerking”

Wat zijn de voordelen van prefab bouwen?

“Nou, die planning is al een groot voordeel. Ik kan al in een heel vroeg stadium aan de bewoners vertellen wanneer de kap erop komt. Daarmee kan ik ook veel sneller een definitieve opleverdatum geven en dat is voor de klant heel fijn.”

“Een woning is ook veel vlugger waterdicht, waardoor er minder water in de woning komt en de binnen afbouw sneller gaat. Er is dus een veel kortere bouwtijd. Wij doen ongeveer 180 dagen over het bouwen van een woning,  Prefab bouwen is daardoor ook goedkoper en daarmee zijn wij dus concurrerender. Met minder mensen doen we meer.”

“Voor de mannen is het ook een fijne manier van werken. Wij kregen laatst van de montageploeg terug dat ze het liefst bij ons monteren omdat het zo goed voor elkaar is qua samenwerking  én omdat we altijd iets lekkers komen brengen als we het hoogste punt bereiken, haha!”

Waarom werk jij met Raab Karcher Prefab en niet met een ander bedrijf?

“Raab Karcher heeft veel punten voor op andere bouwmaterialenhandelaren. Vaak zie je dat de concullega’s van prefab onderdelen de kap of de vloer doorsturen naar de leverancier en verder er niet meer naar omkijken behalve de facturering. Bij Raab Karcher word je van begin tot eind ondersteund, geadviseerd en begeleidt.”

"En daarna nog. Vorig jaar was er sneeuw gevallen en belde een bewoner op dat alle sneeuw al van het dak van hem was, maar bij de buren nog niet. Hij was erg ongerust over zijn kap, dacht dat er iets mis was. Ik belde ’s ochtends naar Raab Karcher en ’s middags stonden ze al bij die bewoner op de stoep met een warmtecamera om die hele kap te checken. Kort daarna ontvingen we een rapport met alle warmtebeelden en bleek er gelukkig niets aan de hand. Dat meteen actie ondernemen is heel prettig van Raab Karcher. De bewoner zei dat later ook nog: ‘Heel mooi dat zij er gelijk waren.’”

“We zijn samen continu aan het verbeteren.”

“We evalueren ook elk kwartaal onze samenwerking. We lopen dan samen wat kappen na om te kijken of de kwaliteit nog goed blijft en of er dingen zijn waar we van kunnen leren. Positief en negatief. Dat is heel prettig, we zijn continu aan het verbeteren. Raab Karcher hielp ons trouwens ook met de inrichting van onze showroom, zodat we aan klanten kunnen laten zien welke keuzes ze hebben.”

En hoe ziet de toekomst eruit?

“De branche gaat steeds meer prefabben, dat is zeker. In februari raasde storm Ciara over ons land, als je ziet wat er dan allemaal stilligt op de bouw… Met prefab heb je daar veel minder last van. Zelf willen wij meer met modules die uit de fabriek komen gaan bouwen. Dat doen ze in Zweden al jaren. Binnen een week staat dan je woning. We zijn daar al met Raab Karcher over in gesprek.” 

“En duurzaamheid is een belangrijk thema natuurlijk. Wij merken dat ook aan vragen van klanten. ‘Of we wel duurzaam bezig zijn,’ vragen ze dan. Dat zijn we, overigens ook weer mede dankzij Raab Karcher. We krijgen elk jaar een Greenworks-certificaat, waarop staat voor hoeveel procent we duurzaam zijn in ons gebruik van bouwmaterialen. Dat vinden de mensen wel goed om te zien.”

#Trotsop

Ook interesse in Prefab bouwen? Of wilt u een keer een gratis en vrijblijvend gesprek aangaan wat Prefab bouwen voor u kan betekenen? Neem contact met ons op via emailadres infoprefab@raabkarcher.nl